Gröna pannkakor – 4 portioner
Spenatcrepes
♥ 1 dl bovetemjöl
♥ 1 dl havremjöl (av glutenfria havregryn)
♥ 1/2 tsk himalayasalt/havssalt
♥ 4,5 dl mandeldryck
♥ 20 g färsk spenat
♥ 10 färska blad basilika, alt. 1/2 msk fryst basilika
♥ 1 msk chiafrön + 3 msk hett vatten
♥ 1 msk smakneutral kokosolja + olja att steka i
Avokadoröra
♥ 2 avokador
♥ 2 tomater
♥ 1 msk fryst persilja
♥ 1 msk fryst basilika
♥ 1 krm himalayasalt
♥ 1/2 krm svartpeppar
Koka upp 3 msk vatten och blanda med 1 msk chiafrön. Låt stå och svälla ett par minuter. Blanda bovetemjöl, havremjöl (mixa glutenfria havregryn till ett mjöl i matberedare om du inte hittar färdigmalt) och salt. Tillsätt mandeldryck, spenat och basilika och mixa till en slät smet med en stavmixer. Tillsätt chiablandningen och vispa ihop. Värm upp en liten stekpanna, vänta med att steka crêpesen tills pannan är rejält het. Lägg i en klick olja, sänk värmen något och häll i ca 1/2 dl smet i pannan. Crêpesen är redo att vändas när ytan blivit bubblig och kanterna släpper från pannan.
Dela, kärna ur och tärna avokadorna. Skölj och tärna tomaterna. Blanda avokado, tomat och örter. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar. Servera crêpesen nygräddade med avokadoröran.
Receptet av Therese Elgquist