Superfood – vad är det?

Superfood är ett populärt begrepp som refererar till livsmedel som är exceptionellt rika på viktiga och nyttiga näringsämnen. Denna näringstäta mat är känd för sitt höga innehåll av bland annat vitaminer, mineraler och antioxidanter som är väsentliga för vår hälsa. Genom att inkludera superfood i din kost förser du enkelt din kropp med nödvändiga näringsämnen, förbättrar dina energinivåer, stärker ditt immunförsvar och kan till och med minska risken för att drabbas av kroniska sjukdomar.

Superfood = näringstät mat

Många superfoods är som sagt också exempel på väldigt näringstät mat. Det betyder att de innehåller en hög koncentration av exempelvis vitaminer och mineraler i förhållande till kaloriinnehållet.

Det är inte skadligt att i rimliga mängder äta råvaror och livsmedel som inte klassas som superfoods. Det inkluderar till exempel bearbetade livsmedel, livsmedel med högt socker-, salt- eller mättat fettinnehåll samt råvaror som saknar en hög koncentration av essentiella näringsämnen. Men sådan mat ger dig inte samma hälsomässiga fördelar som superfoods gör.

När du väljer catering från Happy Me, eller beställer något av våra färdiga matpaket eller kallpressade juicer, får du alltid näringstät mat med lågt kaloriinnehåll, med många råvaror som är så kallade superfoods. Vi lagar all vår mat med bra råvaror och superfoods inte bara för att de är näringstäta och nyttiga – de är också väldigt goda.

Superfood

En lista med superfood

Att integrera superfood i din kost är en utmärkt strategi för att främja en god hälsa. Genom att äta superfoods kan du få bättre matsmältning, förstärkt immunförsvar och ökad energi. Dessutom kan superfood bidra till att förebygga kroniska sjukdomar och hjälpa dig att bibehålla en hälsosam vikt. Vill du säkerställa att du får i dig nyttig och näringstät mat i din kost? Här har vi listat några exempel på superfoods som du enkelt kan integrera i din kost.

Quinoa

Quinoa är en superfood som är särskilt uppskattad för sitt höga proteininnehåll, vilket gör fröna till en utmärkt och näringstät mat för dig som undviker kött. Fröna innehåller dessutom vitaminer, järn, essentiella fettsyror och fibrer som stödjer en hälsosam matsmältning, ger dig energi och hjälper till att reglera blodsockernivåerna. Eftersom quinoa är helt fritt från gluten är det ett även ett populärt alternativ för dig som äter en glutenfri kost.

Grönkål

Grönkål är en superfood som bland annat innehåller höga nivåer av vitamin A, C och K. Dessa vitaminer spelar en viktig roll för kroppsfunktioner såsom blodkoagulering och benhälsa. Dessutom har grönkål antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar. Grönkål är en näringstät mat med lågt kaloriinnehåll, fylld av fibrer som gynnar matsmältningen och antioxidanter som hjälper kroppen mot oxidativ stress.

Chiafrön

Chiafrön är en fantastisk och helt vegetabilisk källa till omega-3. Omega-3 är essentiellt för hjärnans funktion och kan dessutom bidra till att minska inflammationer i kroppen. Dessutom har chiafrön ett högt fiberinnehåll, vilket förbättrar matsmältningen och bidrar till en långvarig mättnadskänsla. Det är bra både för dig som vill stabilisera din tarmhälsa och för dig som önskar att gå ner i vikt. Chiafrön är också laddade med en stor mängd viktiga mineraler och vitaminer.

Gurkmeja

Gurkmeja är i många kulturer känt för sina kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper. Kryddan har visat sig bidra till att förbättra hjärnfunktionen och minska risken för hjärnsjukdomar, vilket är en anledning till att den i många delar av världen länge har använts för att förebygga och behandla olika sjukdomar och problem.

Blåbär

Blåbär är en kraftfull källa till antioxidanter, särskilt antocyaniner, som skyddar kroppen mot hjärtsjukdomar och stabiliserar ditt blodsocker. De är även rika på bland annat vitamin C och fiber, vilket stödjer immunförsvaret och matsmältningen. Blåbär innehåller dessutom vitamin K, som är viktigt för immunsystemet och benhälsan. Detta gör bäret till en utmärkt superfood för en balanserad kost med näringstät mat.

Spirulina

Spirulina är en alg som är extremt proteinrik, vilket gör den till en utmärkt superfood och proteinkälla för dig som valt att inte äta kött. Dessutom är algen rik på vitamin B1, B2 och B3 samt järn, antioxidanter och flera andra näringsämnen som förbättrar immunförsvaret och ger dig bra energi.

Avokado

Avokado är fyllt med goda fetter som kroppen och hjärtat behöver för att fungera. Det är en riktigt näringstät mat med en mängd olika viktiga ämnen såsom fiber, kalium och vitamin E, som hjälper till att skydda kroppens celler. Fetterna i avokado hjälper dessutom kroppen att absorbera andra näringsämnen, som fettlösliga vitaminer, vilket gör avokado särskilt utmärkt att kombinera med andra superfoods.

Sötpotatis

Sötpotatis är en väldigt mättande och näringstät mat. Potatisen innehåller bland annat antioxidanten betakaroten, som är väldigt viktig för hudens hälsa, din syn och ditt immunförsvar. Sötpotatis är också rikt på fibrer, kalium och andra antioxidanter, vilket stödjer matsmältningen och skyddar mot kroniska sjukdomar.

Linfrön

Linfrön är en effektiv källa till omega-3, mineraler, fibrer och protein. Linfrön innehåller inga kolhydrater som kroppen kan ta upp, vilket gör denna superfood utmärkt för dig som vill äta mindre kolhydrater i din kost men ändå säkerställa att du får i dig varierad och näringstät mat. Linfrön innehåller också en väldigt hög koncentration av lignaner som hjälper matsmältningen och skyddar mot fria radikaler.

Mörk choklad

Mörk choklad med hög kakaohalt bidrar med ett högt innehåll av bland annat antioxidanter, polyfenoler, flavonoider, fibrer, magnesium, järn och mangan. Genom att äta mörk choklad med hög kakaohalt kan du alltså bland annat förbättra ditt blodtryck och främja din hjärthälsa.

Granatäpple

Granatäpplen är en av de frukter som innehåller allra mest antioxidanter. Det, och andra nyttiga ämnen i frukten, hjälper kroppen mot oxidativ stress, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stöttar immunförsvaret genom att bekämpa inflammation i kroppen.

Ingefära

Ingefära är en rot med starka antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper. Ingefära har historiskt använts länge för att hjälpa till med matsmältning, minska illamående och bekämpa förkylningssymptom. Dessutom innehåller roten ämnen som kan förbättra din ämnesomsättning och bibehålla en bra blodcirkulation.

Olivolja

Olivolja innehåller gott om enkelomättade fetter, vitamin E och antioxidanter såsom polyfenoler. Detta främjar din hjärthälsa och sänker kolesterolnivåerna, vilket gör olivolja till ett mycket bra alternativ till många andra oljor och liknande livsmedel. Olivoljans antiinflammatoriska egenskaper kan liknas vid effekterna av vissa antiinflammatoriska läkemedel, vilket är en anledning till att den är en så viktig del av medelhavsköket.

Lax

Förutom dess hjärt- och hjärnförbättrande omega-3-fettsyror innehåller lax också astaxanthin, den kraftfulla antioxidant som ger laxen dess karakteristiska rosa färg. Astaxanthin har visat sig minska risken för hjärtsjukdomar genom att förbättra elasticiteten i blodkärlen, motverka inflammation och dessutom förbättra nivåerna av insulin i kroppen.


Vill du beställa superfood till ditt nästa event? Se vår cateringmeny, fylld av nyttiga ingredienser och näringstät mat!

Bra att veta

Vi brinner för mat och dryck i sin renaste form – ekologisk, ej processad och helt utan tillsatser. Istället är den fullproppad med vitaminer, klorofyll, mineraler, enzymer och antioxidanter i varenda klunk och tugga. Det gör att den har en garanterat kort hållbarhet och görs därför på beställning.

Beställ senast fredag klockan 13.00 för uthämtning hos Happy M Kitchen på måndag. Obs! Eventuella allergier anger du i Ordernoteringar-fältet i Kassan så vi vet i förväg!

Har du frågor så ringer du oss på numret nedan eller kommer in och pratar med vår kunniga personal!