Antocyaniner – Därför är det bra för dig

Du vet redan att bär är väldigt goda att äta, och antagligen vet du också att det dessutom är nyttigt. Men vet du egentligen varför bär är så bra för dig? En anledning till att bär är så nyttigt är att många bär innehåller så kallade antocyaniner. Antocyaniner är ett färgämne som ger många blå, violetta och röda bär sina starka färger, och faktiskt även det ämne som gör höstlöven vackert röda. Men pigmentet ger oss inte bara vackra färger att njuta av i naturen, det fungerar dessutom effektivt som antioxidant i de nyttiga bär och livsmedel som vi äter.

En antioxidant som stärker immunförsvaret

Antocyaniner är en antioxidant som stärker immunförsvaret och hjälper till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Forskning pekar på att antocyaniner kan motverka en rad tillfälliga inflammationer och även underlätta eller hjälpa skydda dig mot allvarligare sjukdomar. Det gäller till exempel:

Typ 2 diabetes: Antocyaniner kan enligt vissa studier stabilisera ditt blodsocker vilket hjälper dig kontrollera din diabetes och må bättre.

Hjärt-kärlsjukdomar: En studie från Harvard visade att kvinnor som åt nyttiga bär med antocyaniner mer än tre gånger i veckan löpte mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Pigmentet sägs bland annat kunna motverka fettbildningar i blodkärlens väggar, så kallat plack.

Infektioner: Eftersom antioxidanter hjälper immunförsvaret kan antocyaniner fungera effektivt mot inflammationer och infektioner. Det är en av anledningarna till varför många upplever att tranbär hjälper mot exempelvis urinvägsinfektion.

Nyttiga bär att njuta av

För att dra nytta av antocyaninernas hälsofördelar kan man alltså inkludera livsmedel som är rika på dessa pigment i sin kost. Några exempel på sådana livsmedel är nyttiga bär såsom blåbär, tranbär, körsbär, svarta vinbär, hallon och björnbär. Du hittar det även i rödkål, aubergine, röda druvor, lila blomkål och en mindre mängd i exempelvis svart ris och svarta bönor. Men det är framför allt bär som innehåller störst mängd av antioxidanten.

Några exempel på nyttiga bär med mycket antocyaniner är:

  1. Blåbär: Vilda blåbär är kända för att vara en utmärkt källa till antocyaniner. De innehåller också andra viktiga antioxidanter.
  2. Lingon: Antocyaninerna i lingon motverkar fria radikaler och skyddar kroppens celler från oxidativ stress.
  3. Tranbär: Tranbär är rika på antocyaniner och har visat sig kunna främja urinvägshälsan samt har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.
  4. Svarta vinbär: Svarta vinbär är en annan källa till antocyaniner som dessutom har höga nivåer av C-vitamin och andra antioxidanter.
  5. Hallon: Hallon är fyllda med antioxidanter, inklusive antocyaniner. De är också en bra källa till kostfiber och C-vitamin.

Nyttiga bär med antocyaniner

God mat med antocyaniner

En vanlig missuppfattning är att antocyaniner försvinner vid uppvärmning. Ny forskning visar att detta inte stämmer, vilket alltså betyder att du exempelvis kan koka sylt eller tillaga aubergine i ugn och fortfarande få i dig de nyttiga ämnena. Däremot finns flera andra hälsofördelar med att äta mat som inte värmts upp, vilket är varför vi på Happy Me erbjuder många goda raw food-alternativ.

Genom att inkludera livsmedel rika på antocyaniner i kosten, som nyttiga bär och rödkål, kan du få i dig en mängd olika antioxidanter och andra näringsämnen som främjar hälsa och välbefinnande. Lyckligtvis är både bär och andra antocyaninrika livsmedel dessutom väldigt goda att äta. I vår smoothie, vår chiapudding och våra maträtter hittar du både antocyaniner och andra viktiga antioxidanter och näringsämnen. Beställ någon av våra fridge fills idag och njut av god, nyttig och mättande mat!

Bra att veta

Vi brinner för mat och dryck i sin renaste form – ekologisk, ej processad och helt utan tillsatser. Istället är den fullproppad med vitaminer, klorofyll, mineraler, enzymer och antioxidanter i varenda klunk och tugga. Det gör att den har en garanterat kort hållbarhet och görs därför på beställning.

Beställ senast fredag klockan 13.00 för uthämtning hos Happy M Kitchen på måndag. Obs! Eventuella allergier anger du i Ordernoteringar-fältet i Kassan så vi vet i förväg!

Har du frågor så ringer du oss på numret nedan eller kommer in och pratar med vår kunniga personal!