Våren är här och då kommer snart de första primörerna och det späda gröna som vi längtat efter. Klassiker till påsk är en buffé med ägg, sill och lax som huvudattraktioner. Kanske har du tagit steget åt det grönare hållet, men längtar efter det traditionella vid högtider? Prova då att göra den här Vegagenröran och lägg på ett gott bröd.
VEGAGEN TOAST
Rör ihop alla i ingredienser i en skål. Smaka av med salt, peppar och citron. Håller i kylen i minst 5 dagar. Dubbla gärna satsen, den går åt!
100 g naturell tofu, ta sönder i cirka ½-1 cm bitar
3 dl vegansk majonnäs
1 dl rödlök, finhackad
1 msk pepparrot, riven
½ citron, pressad och rivet skal
1 kruka dill, hackad
Salt och svartpeppar efter smak
TIPS!
Är god att äta på Sötpotatismacka, (se sidan 43 i Happy Me), eller som fyllning i bakad sötpotatis i ugn.Att ångkoka grönsaker är lätt, otroligt gott och gör supernytta för energin och hälsan! Att äta ångade gröna grönsaker varje dag med någon god dressing eller sås till är ett bra sätt att upprätthålla syra-basbalansen i kroppen.
Det enda du behöver är en kastrull och en ånginsats. Häll lite vatten i kastrullen, lägg i ånginsatsen och lägg i önskade grönsaker, lägg på locket och sätt på plattan. Låt ånga tills grönsakerna är klara, tar bara några minuter. Tiden beror lite på hur al dente du vill ha dina grönsaker, men sparris tar ca 8–10 minuter.
SPARRIS PÅ MEDELHAVSVIS
2 buntar sparris
3 msk olivolja
2 msk citronjuice
En nypa havssalt
växtbaserad fetaost
Ånga sparrisen. Lägg upp på ett fat. Ringla över olivolja och citronjuice. Strö över salt och smula över fetaosten.Tänk en fräsch, helt perfekt len limecheesecake med nordiska syrliga hallon. Här är ett recept som vi har använt på Happy Me sedan vi öppnade 2015 och som fortfarande är en vinnare.
HALLON OCH LIME RAW FOOD CAKE
Blötlägg dadlarna i varmt vatten i 5–10 minuter. Mixa solrosfrön och pumpafrön lite lätt. Ha i dadlar och mixa till en smet. Tryck ut smeten i en kakform med bakplåtspapper i.
Mixa avokado och limesaft. Gör kokosolja flytande i ett vattenbad om den är fast. Ha i sirap och flytande kokosolja. Blanda tills det är en slät smet. Häll smeten över kakbotten. Sätt in i frysen.
Mixa hallonen, häll i chiafrön och ställ åt sidan. Ta ut kakan efter två timmar eller när den har stelnat. Häll på hallonsmeten i mitten och släta ut mot sidorna.
1 ½ dl, rågat mått, solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 ½ dl dadlar eller russin, utan kärnor
Fyllning:
3–4 avokado
1 dl lime, pressad
3 dl/150 g hallon, tinade
125 ml ris- eller lönnsirap
250 ml kokosolja, flytande
1 ½ msk chiafrön
TIPS!
Går bra att frysa. Skär i bitar, frys in och ta en bit när du blir sugen.
Happy Me Kokbok
Recepten ovan är tagna ur Maries fantastiska kokbok ”Happy Me – 100 växtbaserade recept för energi, glädje och skönhet”. Här finner du recept i hälsans tecken för alla tillfällen – frukost, middag, fika, snabblagat och långkok. Allt är ”simply healthy and delicious”!
Maries kokbok finns att köpa hos oss på Vasagatan, förlaget Bladh by Bladh och i bokhandeln.