”Naturviner är inget nytt utan en återgång till det ursprungliga sättet att producera vin. Druvorna odlas ekologiskt eller biodynamiskt, det vill säga utan besprutning med pesticider och utan användning av konstgödsel.”
Man tror att vin har tillverkats i ca 7000 år genom att omvandla sockret i druvorna till alkohol. Innan kemikalierevolutionen på 50-talet var i princip alla viner Naturviner. Genom olika förbättringsmetoder som att bespruta mot ohyra, konstgödsla för bättre tillväxt och tillägg av olika kemiska ämnen för att få vinet att jäsa fortare, hålla bättre och smaka som man vill att det skall smaka har innehållsförteckningen på viner blivit längre och längre. På 80-talet kunde man se en ny rörelse växa fram som började bli medvetna om effekter på människa och natur av de kemikalier som användes i vinframställningen. De återgick till naturgödsling och tog bort giftbekämpningsmedel och ekologiska viner såg ljuset. Först på 90-talet började vissa använda naturjäst på sina ekologiskt odlade druvor och undvika kemiska tillsatser i tillverkningsprocessen. Det är dessa viner som idag benämns naturviner eller biodynamiska viner.
Ur en artikel av Rudolf Sillén, Naturvinsakademin för Vegourmet.