Vegobullar
4 portioner
1 dl solrosfrön
400g tofu
½ tsk vitlökspulver
1 krm riven muskotnöt
3-5 msk bovetemjöl
1 hackad lök
1 dl finhackad persilja
Salt och peppar efter smak
Olja för stekning
Häll solrosfröna i en matberedare och pulsa tills de är grovt malda. Tillsätt tofu, vitlökspulver, muskot, mjöl, salt och peppar. Blanda ihop och tillsätt mer mjöl om det behövs. Häll ut blandningen i en skål och rör i lök och persilja, forma till bollar. Stek tills bollarna är krispiga och gyllenbruna.
De går bra att frysa om det mod förmodan blir några över.
ARAMESLAWSALLAD
25 g arame-alg
5 dl rödkål, tunt strimlad
1 tsk salt
1 msk rostad sesamolja
1 ½ msk äppeljuicekoncentrat
1 ½ msk limejuice, pressad
Svartpeppar efter smak
Blötlägg arame i kallt vatten i 10–15 minuter. Lägg rödkål och salt i en skål, massera rödkålen tills den blir mjuk. Låt stå i 10 minuter, pressa sedan ut vätskan med händerna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
Håller 4–5 dagar i kylen.
RAWFOODTÅRTA MED CHOKLAD OCH APELSIN
1 ½ dl rågat solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 ½ dl dadlar, utan kärnor
Fyllning:
4 avokado
5–10 droppar eterisk apelsinolja
125 ml ris- eller lönnsirap
200 ml kokosolja, flytande
½ tsk salt
½ tsk vaniljpulver
1,8 dl/120 g raw kakaopulver
Blötlägg dadlarna i varmt vatten i 5–10 minuter. Mixa solrosfrön och pumpafrön lite lätt. Tillsätt dadlar och mixa till en smet. Tryck ut smeten i en kakform med bakplåtspapper i.
Blanda avokado i mixer, tillsätt sedan apelsinolja (börja med färre antal droppar och smaka dig fram, smaken varierar mellan olika märken) och mixa. Ha i lönnsirap, kokosolja, salt, vaniljpulver och mixa. Tillsätt sedan kakao och mixa tills blandningen är jämn och slät.
Häll smeten i kakformen och ställ in i kylen för kakan att stelna. Toppa gärna med kokosflakes, färska bär eller torkade apelsinskivor.
TIPS: Går utmärkt att frysa!