Börja dagen med en len och värmande gröt som ger den perfekta starten på din dag. Receptet är hämtat från vår Marie Butler Anderssons kokbok Happy Me.
2 portioner
- 2½ dl havregryn (glutenfria)
- 2 msk chiafrön
- 2½ dl ris- eller havremjölk
- 1 nypa havssalt
- 1 äpple/päron, rivet
- 1 tsk kanel
- ½ tsk kardemumma
- ½ tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver (aluminiumfritt)
- 1 msk ris- eller lönnsirap
- 1½ dl blåbär
- 1 dl fröer och mandlar/hasselnötter (valfritt)
Blanda havregryn, chiafrön, mjölk och salt i en skål. Täck över skålen och ställ in i kylen över natten.
På morgonen: sätt ugnen på 170 grader. Ta ut skålen från kylen och blanda ner äpple, kanel, kardemumma, vaniljpulver, bakpulver och rissirap. Blanda sedan i blåbären. Lägg i en eller två ugnsformar. Garnera med mandlar eller fröer. Baka cirka 30 minuter i ugnen.
Ta ut ur ugnen och servera gärna med bärkompott (finns på sidan 41 i Happy Me), och blanda med växtbaserad yoghurt.
TIPS! Grädda gröten fördelad i muffinsformar för bästa ”ta med-maten”.