På vår meny hittar du flera rätter med alger i olika former, Kombu, Wakame & Arame, och då vi märker en viss skepticism till denna fantastiska växt så kommer här en liten guide.
Alger kallas också havets sallad, men de innehåller betydligt mer värdefulla näringsämnen än ett salladshuvud. Det finns en mängd olika sorters alger – fulla av mineraler, vitaminer, antioxidanter, klorofyll, essentiella fettsyror (Omega-3 och Omega-6), aminosyror m.m.
Till skillnad från landväxterna tar algerna upp näring ur havet direkt genom cellväggen. Därför innehåller de en rad näringsämnen som ger unika renande och stärkande effekter på kroppen, men även naturliga antibiotiska ämnen som skyddar mot bakterieinfektioner. I japan går tron på algernas medicinska effekt långt tillbaka i tiden. Torkade alger är viktiga ingredienser i zen-munkarnas matlagningskonst, shojin-ryori, som utgår från kroppens behov av olika näringsämnen.
Kombu en av de vanligaste havsalgerna i japan är tillsammans med torkad fisk stommen i dashi, en buljong som använd till många rätter. I vegetariska böngrytor kan man med fördel tillsätta kombu eftersom det anses underlätta matsmältningen och minska risken för gasbildning.
Wakeme är en grönalg som används bland annat i misosoppa. Den tar bara 5-10 minuter att koka och kan även wokas blötlagd och användas i sallader och grytor.
Arame är en tunn rödalg med mild smak. Den behöver koka i 10 minuter, men är även god att woka och marinera i soja och sesamolja, men behöver blötläggas först.
Mazuku är en mycket tunn alg som trådar av gele. Oftast marinerar man dem i soja och risvinäger och dricker som soppa.
Nori är de sjögräsblad man använder i sushirullarna maki. Nori finns att köpa i asiatiska affärer och även i de flesta större livsmedelsbutiker idag.
Kanske är algerna en del av förklaringen varför japanerna har så lågt BMI. En annan förklaring kan vara att japanerna äter ofta men bara lite åt gången. Många ingredienser i det japanska köket har även lågt GI som fisk, tofu och grönsaker.
Här i väst är torkade alger som malts till pulver så som t.ex. Chlorella och Spirulina framför allt populära kosttillskott då algerna har väldigt högt näringsvärde. Förutom att dessa alger innehåller mineraler, vitaminer, antioxidanter, klorofyll, aminosyror, omega-3 och Omega-6 är algerna även rika på RNA och DNA nukleinsyror som återfinns i våra celler.
Alger kan även vara extra värdefull föda för vegeterianer/veganer tack vare den stora mängden protein (upp till 65% protein) samt dess
innehåll av B12. Alger räknas som superfood då de har mycket högt näringsvärde.
Alger är även renande för lymfan, stödjer en normalt fungerande lever och främjar sköldkörtelns aktivitet, det senare på grund av innehåll av jod. Att tillsätta alger i maten eller som kosttillskott kan vara ett bra sätt att höja näringstätheten i kosten.
Texten är hämtad från ”Passion för hälsa” och är skriven av Mikaela Bjerring. Läs mer om alger på svenska av samma skribent här: Mer om Alger