Så gör du för att undvika socker

För att få i sig rätt energi och näring är det viktigt att inte äta för mycket tillsatt socker. Att hitta alternativ till socker behöver dock inte betyda att du bara får äta tråkig, smaklös mat. Tvärtom! Vi lär dig mer om vad sockerarter är, vilka naturliga sötningsmedel du kan äta i stället för socker och varför det är bra att hitta nyttigare alternativ till socker!

Vad är socker och hur mycket kan man äta?

”Socker” är egentligen ett begrepp som innefattar olika sockerarter, som finns naturligt i våra olika livsmedel. Laktos i mejeriprodukter eller fruktos i frukt är exempel på två olika sockerarter. Socker är en naturlig del av även nyttiga saker vi äter. Sockerarten glukos, som finns i bland annat morötter och många frukter är till och med en nödvändig komponent för vår hjärnfunktion. Kroppen kan även bryta ner stärkelsen från exempelvis potatis till glukos.

När vi pratar vardagligt om socker menar vi dock vanligtvis sockerarten sackaros, som är en blandning av fruktos och glukos. Sackaros ger mycket energi, men tyvärr saknas fibrer, mineraler och vitaminer.

Få i dig näring och vitaminer i stället för socker

Det socker som inte finns naturligt i råvaror kallas för tillsatt socker, och det är just det tillsatta, raffinerade sockret som många vill hitta ett alternativ till. Det tillsatta sockret gör din mat, dryck och mellanmål söta och goda, men det ger ingen näring och är inte bra för dig och din kropp i för stora mängder. Exempelvis är det inte bra att äta sig mätt på sockerrika livsmedel i stället för att få i dig tillräckligt med den näring och vitaminer som du behöver från riktig mat. Livsmedelsverket och WHO rekommenderar att mindre än 5–10 % av ditt dagliga intag ska bestå av socker, för din hälsas skull.

Naturliga alternativ till socker

Så i stället för sackaros som tillsatts i din dryck och mat – ät och drick dig mätt på goda och naturliga sötningsmedel och råvaror som får dig att må bra! Med hjälp av våra uttänkta recept får du i dig näring i stället för raffinerat socker, utan att behöva äta tråkig mat.

Om du vill söta din mat eller bakning finns flera mer naturliga sötningsmedel, som inte är tillsatt sackaros. Du kan exempelvis använda honung, rissirap eller agavesirap i stället för socker. Se bara till att också få i dig ordentlig mat med mättande råvaror också!

Få i dig frukt och juicer

I frukt och fruktjuice finns både glukos och fruktos, samtidigt som du får i dig massor av viktiga vitaminer och näring som ger dig energi på ett bra sätt. Glukos finns dessutom också i bland annat rödbetor och morötter – populära ingredienser i många av våra recept. Om du är sötsugen kan du alltså stilla behovet med naturliga sötningsmedel, få i dig viktig glukos och fortfarande få bra energi med hjälp av våra kallpressade juicer eller goda mat.

Alla Happy Me:s recept är mjölkfria, glutenfria och utan raffinerat socker. Vi erbjuder dig god och hälsosam mat fylld av energi som du mår bra av, så att du kan säkerställa att du får i dig den näring du behöver på bästa möjliga sätt.

Mat i stället för socker

 

Happy M Juice
cleanse paket

Våra cleanse-paket med kallpressade ekologiska juicer ger dig energi, vitaliserar och förenklar din vardag när du vill ge dig själv en nystart. En juice-cleanse hjälper ditt matsmältningssystem att vila och bidrar till att rensa ut skadliga ämnen och slaggprodukter ur kroppen. Samtidigt tillförs högkvalitativ näring som kan stärka ditt immunsystem och din vitalitet. Välj bland våra fyra juice cleanse-paket.

Bra att veta

Vi brinner för mat och dryck i sin renaste form – ekologisk, ej processad och helt utan tillsatser. Istället är den fullproppad med vitaminer, klorofyll, mineraler, enzymer och antioxidanter i varenda klunk och tugga. Det gör att den har en garanterat kort hållbarhet och görs därför på beställning.

Beställ senast fredag klockan 13.00 för uthämtning hos Happy M Kitchen på måndag. Obs! Eventuella allergier anger du i Ordernoteringar-fältet i Kassan så vi vet i förväg!

Har du frågor så ringer du oss på numret nedan eller kommer in och pratar med vår kunniga personal!