Red lentil vegetables soup (student bowl)
1/2 cup red lentils
1 large carrot in small cubes
1 onion diced
2 pieces of celery in small cubes
1 leek. sliced thin and separate the green from the white part
1/2 cup pumpkin in medium size cubes
1 clove of garlic, minced
1 teaspoon curry powder
1/4 teaspoon ground cumin
2 tablespoon ginger juice (grate ginger and squeeze it)
1 teaspoon lemon zest
1 tablespoon olive oil
2 litres warm or hot water
1 strip kombu
1 teaspoon sea salt
1 tablespoon soy sauce
chopped parsley or coriander
– Soak the lentils in warm water. Wash and cut all the vegetables and keep the green part of the leek separate.
– In a pot, gently heat up the oil, add the garlic for a moment then the curry and the cumin powder and stir for a minute.
– Add the vegetables (except the green part of the leek) and sauté for a few minutes adding a few drops of water if necessary.
– Add enough of the water to cover the contents of the pot and cook for 5 minutes on a medium flame covered with a lid.
– Drain the lentils and add them to the pot along with the rest of the water, the kombu, and lemon zest.
– Bring to boil and cook for 20 minutes at small flame covered.
– Add salt and soy sauce and cook for another few minutes, then taste and adjust seasoning if needed.
– Remove from heat and add the ginger juice and the chopped herbs.
Enjoy!
Röd linssoppa med grönsaker (studentskål)
1/2 kopp röda linser
1 stor morot i små tärningar
1 lök i tärningar
2 selleri i små kuber
1 purjolök. Skivas tunt och separera det gröna från den vita delen
1/2 kopp pumpa i medelstora kuber
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk currypulver
1/4 tsk mald kummin
2 msk ingefärssaft (riv ingefära och pressa ur saften)
1 tsk citronskal
1 matsked olivolja
2 liter varmt eller hett vatten
1 remsa kombu
1 tsk havssalt
1 msk soja
hackad persilja eller koriander
– Blötlägg linserna i varmt vatten. Tvätta och skär alla grönsaker och lägg den gröna delen av purjolöken för sig.
– Värm försiktigt upp oljan i en gryta, tillsätt vitlöken först, sedan curry och kumminpulver och rör om under en minut.
– Tillsätt grönsaker (utom den gröna delen av purjolöken) och stek några minuter. Tillsätt några droppar vatten om det behövs.
– Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka innehållet i grytan och koka i 5 minuter på medelhög värme täckt med ett lock.
– Häll av linserna och lägga till dem i grytan tillsammans med resten av vattnet, Kombu och citronskal.
– Koka upp och koka i 20 minuter på låg värme.
– Tillsätt salt och soja, och koka ytterligare några minuter, sedan smakar du av och justerar kryddningen om det behövs.
– Ta bort från värmen och tillsätt ingefärssaft och hackade örter.
Njut!