Efter år av lidande är hon äntligen fri från utslagen
Det tog många år innan Marie fick bukt på sina besvär – av en slump. De röda utslagen var överallt och blev bara värre med åren. I halva sitt liv led Marie Andersson Butler, 51, av svåra eksem. Lösningen fanns hela tiden framför henne – på tallriken.
– Det gick några veckor och sedan var jag helt bra, säger hon.
– Mat ska göra dig glad! Det hänger ihop med välbefinnande och det är det som jag vill förmedla. Och jag är ett levande bevis på att det fungerar, säger hon och ler.
Vi slår oss ner kring ett av borden så att Marie får berätta sin historia. Det är den som tagit henne hit och det började i femårsåldern.
– Ingen visste vad det berodde på, men plötsligt var det bara där. Röda utslag över både ansikte och kropp, och torr och fnasig hy som kliade och sved. Det kom i skov och var fruktansvärt jobbigt och gjorde ont och blödde, berättar Marie.
På vårdcentralen konstaterade läkarna böjveckseksem (atopisk dermatit). Den enda medicin hon fick var kortison för att lindra besvären.
– Det hjälpte knappt någonting. Läkarna sa att det skulle växa bort men det blev bara värre med åren. När det var som värst höll jag mig mest inomhus, eller gömde mig bakom lager av kläder.
”Nu vill jag inspirera andra om sambandet mellan mat och hälsa”, säger Marie i köket på restaurangen i Göteborg.
Eksemen försvann plötsligt
Sådär var det under hela uppväxten, tills Marie hade slutat högstadiet. Då åkte hon till Genova i Italien för att plugga italienska och det skulle visa sig bli ett lyckosamt val. Efter några månader på plats var nämligen eksemen helt borta.
– Jag hade inte fått någon ny medicin så jag förstod ingenting. Men det var en oerhörd lättnad förstås, berättar Marie.
Hon stannade kvar i fyra år. Hon hade träffat en kille och de drev en restaurang ihop.
– Allting var bra men det sista året kom eksemen plötsligt tillbaka igen. Jag förstod inte vad jag hade gjort och jag blev alldeles bedrövad.
Svaret fick Marie ett år senare, i London, dit hon åkte efter Italien. Hon fick jobb på en lunchrestaurang i city, som hon så småningom tog över. Eksemen kom fortfarande i perioder, men ett tips från en bekant om en alternativläkare inom naturmedicin ändrade snart på saken. Marie fick en tid och rådet var: Lägg om kosten och sluta med mjölk. Ett par månader senare var eksemen borta.
– Det var som ett mirakel, precis som i Italien. Att det kunde vara så enkelt, efter alla år av besvär. Det hade jag aldrig trott.
Det var också nu som Marie förstod vad som hade hänt i Italien.
– De första åren där åt jag nästan inga mjölkprodukter alls, eftersom det italienska köket inte innehåller mycket sådant. Men det sista året hade jag börjat upptäcka italienska ostar, och då reagerade min kropp igen. Plötsligt blev allting solklart.
Slutade äta rött kött
Hon gjorde så småningom ett allergitest inom vården, som bekräftade att hon var allergisk mot mjölkprotein. Varför det inte hade utretts tidigare kan hon inte svara på.
– Jag blev lite besviken förstås, men jag ville inte gräma mig över det som varit. I stället väckte det ett intresse för sambandet mellan kost och hälsa. Jag började sluka böcker om mat och naturmedicin och lärde mig mycket om hur olika sorters livsmedel påverkar kroppen.
Förutom mjölkprodukter slutade Marie också att äta gluten, rött kött och socker.
– Jag kände att jag mådde mycket bättre av att äta näringsriktig mat utan kemikalier och tillsatser. Jag blev både piggare, friskare, sov bättre, fick bättre hy. Listan kan göras lång.
Fick mannen snarkfri
”Du är vad du äter” blev Maries koncept, och med sig själv som främsta bevis startade hon ett nytt kapitel i sin karriär. Lunchrestaurangen såldes och i stället öppnade hon en alternativklinik med behandlingar som homeopati och ayurveda-massage. På vägen hade hon också träffat sin man, Ray, som blev hennes ”hälsoprojekt”.
– Han snarkade hemskt när vi träffades, men jag fick honom fri från besvären genom att ändra på maten. Han ser faktiskt yngre ut i dag än när vi träffades för tjugo år sedan, säger Marie och ler.
Det var också tillsammans med Ray som hon år 2000 öppnade ett hälsocenter på ett gods i sydvästra Skottland. Där har de sedan dess drivit kurser i hälsa, kost och matlagning.
– Det är Ray som har hand det mesta på centret nu, på resande fot. Jag har fullt upp på restaurangen i Göteborg sedan vi flyttade hit för några år sedan. Inte bara med serveringsbiten utan även matlagningskurser, föreläsningar och annat. Min eksemhistoria blev min inkörsport i den här världen och nu vill jag inspirera andra om hur maten påverkar hälsan. Och att nyttig mat också kan smaka jättegott.